Tuesday, October 1, 2013

SAMBAL GORENG KACANG DAN IKAN BILIS








SAMBAL GORENG KACANG DAN IKAN BILIS
 
Bahan-bahan 

Kacang tanah secukupnya..digoreng & ketepikan
kentang dikupas kulit..dipotong nipis2 dan kecil-goreng garing
ditos dan ketepikan 

tempe (dihiris nipis-nipis & digoreng)
100 g ikan bilis halus/sederhana (dibasuh dan ditoskan)
6 biji bwg merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
1/2 inci belacan (dikisar)
3-4 sudu besar cili kering kisar
1/2 sb air asam jawa
garam dan gula secukupnya


Cara-cara memasak:

Sediakan kuali. Panaskan 3-4 sudu besar atau lebih minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
Tumis bahan2 kisar dgn menggunakan minyak bekas menggoreng td sehingga terbit bau (tumis lama sikit supaya cili btl2 masak).
Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan api. Biarkan bahan tumisan sejuk. Kemudian masukkan ikan bilis ,kacang tanah,kentang yg digoreng td dan gaul sehingga rata. Biarkan seketika di dlm kuali.

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets