Kek Sarang Semut / Kek Gula Hangus
1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat
Cara2:
1. Cairkan butter dan biarkan sejuk.
2. Masak gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air dengan berhati-hati. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
3. Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
5. Kacau hingga sebati dan tapiskan.
6. Tuang ke dalam loyang yg telah digriskan dan dialas dgn baking paper.
7. Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
8. Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment