Friday, October 25, 2013

Donut


2 3/4 cawan Tepung gandum
3 tbsp Butter/margarine 
3 tbsp Susu pekat
1 pkt (11 gm) Yis kering
3/4 cawan Air suam
1 tbsp Gula
1 tbsp Tepung Gandum (untuk dicampur dgn yis)
Gula castor secukupnya

Campurkan yis, air suam, gula dan1 tbsp tepung tadi. Tunggu yis naik.
Gaulkan tepung, butter dan susu. Bila yis dah naik, buat lubang di tengah2 campuran tepung dan adun sehingga lembut. Bila dah lembut, rehatkan dough hingga naik sekali ganda sizenya. Canai dough dan terap dgn acuan doughnut. Susun adunan yang telah diterap atas dulang dan tunggu sebentar hingga dough kembang. Goreng dgn minyak. Bila dah kekuningan angkat dan keringkan minyak, gaul dgn gula castor semasa doughnut masih panas. Kalau rajin boleh juga sadur dgn cooking choc, tapi kalau nak sadur dgn choc kena tunggu doughnut betul2 sejuk

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets