Sunday, September 29, 2013

Rendang Ikan Tongkol




Rendang Ikan Tongkol

1 kg ikan tongkol - bersihkan, perap dgn garam dan air limau nipis


Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
5 biji cili merah
2 biji bawang besar
4 ulas bawang puith
sedikit halia dan sedikit serbuk kunyit

Bahan sampingan:
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
lengkuas
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
1 liter santan.

Masukkan bahan kisar dalam kuali. Masak seketika baru masukkan santan. Kacau perlahan-lahan. Biarkan kuah agak mengering baru masukkan ikan dan bhn sampingan. Kacau perlahan. Biarkan sampai kering. Perisakan dgn garam dan gula. Kalau dah masak keluarkan asam keping, nanti terlebih masam pula.

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets