Sunday, October 13, 2013

Kuih Apam Balik



Bahan:

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula (boleh kurangkan)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cwn air (boleh juga guna susu cair atau susu segar)

Bahan inti:

Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender atau ditumbuk kasar)
Jagung krim (dlm tin)
Gula
sedikit mentega/marjerin

Cara2:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air & pewarna kuning. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul lagi hingga adunan tidak berketul.. Tapis dan perapkan 15 minit...
3. Panaskan frying pan, sapukan sedikit mentega pada pan, klu gunakan non-stick pan tak perlu sapukan mentega.
4.Ambil 1 senduk adunan & ratakan.Taburkan bahan inti di atasnya...tunggu hingga masak, kemudian lipat dua .. boleh juga sapu marjerin diatas apam balik setelah masak jika suka...

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets