Friday, October 4, 2013

CHEEZY WEDGES





BAHAN2 wedges:
Kentang 10bji
Tepung kfc 1/2 cawan
Air rebus kentang.

Cara menyediakan kentang wedges:


CHEEZY WEDGES


Belah kentang mengikut potongan wedges & basuh sehingga bersih ( Kulit Jangan Buang)
Rebus kentang selama 15 minit
Toskan
Hati-hati kentang wedges boleh patah masa ni sebab sudah empuk
Biarkan 15minit. Ambil tepung kfc gaulkan semua wedges tu. Panaskan minyak, apabila minyak telah panas kecilkan api dan masukkan wedges tersebut.
Angkat apabila sudah masak kekuningan.

Sos cheese
BAHAN2
2 ½ sudu mentega
2 ½ sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
1 liter susu segar
1 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
12 keping cheddar cheese (jenama cheesedale)
Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara-cara
Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk  sos akan jadi kental.

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets