RESEPI LAUK PAUK



KARI AYAM

Bahan-bahan ( 8 org )

  • * Bahan dikisar halus *
  • 20 tangkai lada kering
  • 4 biji lada besar merah
  • 7 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
  • * Bahan disangai dan dikisar sekali*
  • 1 1/2 sb ketumbar
  • 1 sb jintan halus
  • 3 biji buah keras
  • * Bahan yang lain *
  • 1 ekor ayam potong 12
  • 1 labu bwg besar dimayang
  • 2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
  • rempah tumis 4 beradik
  • 1 sk halba
  • 1 sk biji sawi
  • 1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
  • 2 keping asam gelugor
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji ubi kentang
  • 1/4 cawan minyak utk menumis
  • garam,gula & serbuk perasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
  2. Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
  4. Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
  5. Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
  6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap dan bolehlah dihidangkan.




Kari Ayam - Spicy Chicken Curry

Bahan2nya
1 ekor ayam, di potong dua belas
2 ulas bawang putih
1inch halia
10 biji gajus goreng
1 sudu teh biji & serbuk ketumbar
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 biji bawang besar / 3 sudu besar bawang yg sudah di kisar
3 cawan air
2 helai daun pandan
2 btg serai - dititik dahulu
Serbuk Kari Daging
2 biji ubi kentang - dipotong dadu kasar
1 biji lobak merah di potong dadu kechil
1 biji limau perut - ambil jus nya.
3 sudu besar cili kisar tanpa cuka.
1 kube Knorr Ayam
Garam & gula secukup rasa
Minyak secukupnya
Bawang goreng 2 sudu besar - untuk ditaburkan di atas kuah kari.

Cara2nya

Mula2 tumbuk bawang putih,halia, biji ketumbar dan gajus, sampai lumut. Tepikan. Panaskan minyak di periuk, masukan serai, rempah yang di tumbuk,bersama kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar kisar dan ditumiskan, lepas itu masukan cili boh. Goreng rempahnya sementara.
Bila mula garing masukkan serbuk kari daging dan ketumbar.Kacau sampai sebati. Masukan ayam yang sudah bersih dan di potong dua. Gaulkan rempah kuah kari supaya sebati dengan ayam.
Masukan air se cawan dan gaulkan lagi. Biarkan sebentar 3min, tambahkan air dua cawan, masukan ubi kentang dan lobak merak, daun pandan dan perahan jus limau perut dengan kulit nya sekali, garam & sedikit gula. Rasa kuah kari nya. Bila mendidih masukan knorr ayam.Kacau kuah nya dan biar ia masak dalam 15min. Sentiasa merasa kuah karinya. Sajikan dengan taburan bawang goreng di atasnya.



SAMBAL UDANG

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
  • 4-5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
  • Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
  • Minyak untuk menumis, gula, garam..
  • (Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
  • 1 Labu Bawang Besar-Dihiris

Cara-cara

  1. Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar sehingga hancur bersama-sama dengan air..
  2. Panaskan minyak..bila sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
  3. Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rasa yg lebih manis..
  4. Jika suka masukkan petai..
  5. Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
  6. Hidangkan..










No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets