Saturday, August 4, 2012

Biskut Raya


BISKUT ALMOND LONDON

Bahan-Bahan

  • 1 ketul butter
  • 1/2 cawan gula pasir halus@gula castor
  • 1 biji kuning telur
  • Tepung gandum secukupnya
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • Badam biji – bakar hingga rangup
  • Badan hancur – panggang sebentar
  • Coklat masakan
  • Lemak sayur
  • Paper cup
Cara Membuat

  1. Kacau butter bersama gula hingga sebati
  2. Masuk kuning telur- kacau
  3. Masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
  4. Tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
  5. Ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan buat hingga habis bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.
  6. Masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening) setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup seperti gambar di atas, angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup..tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.
  7. Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat
Siap. Selamat mencuba.







TART NENAS

BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega
400 gram tepung gandum
40 gram tepung kastard
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
  2. Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
  3. Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
  4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...








No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets