Tuesday, October 8, 2013

PUDING SUSU BERSOS



Bahan Puding:-
8 gm serbuk jelly
600 ml susu segar
1 bii kuning telur, pukul sikit
45 g gula halus
1 camca teh esen vanilla

Bahan Sos:-
250 g coklat masakan
1/2 cawan susu cair
1 camca besar mentega

Cara membuatnya:-

  1. Satukan susu, serbuk jelly, gula dan kuning telur, kacau hingga rata dan sebati. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Tuang esen vanilla, kacau rata dan tuang dalam acuan kegemaran. Biar suam dan simpan dalam peti sejuk hingga keras.
  2. Cairkan coklat secara double boiler, masukkan susu, gaul rata. Matikan api dan masukkan mentega, gaul hingga rata. Ketepikan.
  3. Keluarkan jelly tadi dan letak dalam bekas sesuai, sudukan sos coklat atas jelly. kalau suka boleh dimakan bersama buah-buahan campuran dalam tin.....

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets