Tenggiri Asam Daun Kari
Bhn²
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau* ( *bahan bertanda dihiris )
1 batang serai ( ketuk )
Sedikit daun kari
Garam
Perasa
Air asam jawa
Cara²
1. Bersihkan ikan, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak.. goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak dari kuali.. tinggalkan sedikit, masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi, tumis hingga layu.
3. Masukkan lada, serai, daun kari, garam, perasa dan air asam.
4. Biarkan sebentar, baru masukkan ikan tadi.
5. Kalau suka berkuah agak² hampir pekat matikan api.
P/S:Credit To:_http:// skybluemelleymey.blogspot.c om/2011/06/ tenggiri-asam-daun-kari.htm l
Bhn²
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau* ( *bahan bertanda dihiris )
1 batang serai ( ketuk )
Sedikit daun kari
Garam
Perasa
Air asam jawa
Cara²
1. Bersihkan ikan, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak.. goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak dari kuali.. tinggalkan sedikit, masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi, tumis hingga layu.
3. Masukkan lada, serai, daun kari, garam, perasa dan air asam.
4. Biarkan sebentar, baru masukkan ikan tadi.
5. Kalau suka berkuah agak² hampir pekat matikan api.
P/S:Credit To:_http://
No comments:
Post a Comment