Saturday, July 13, 2013

AYAM MASAK LEMON



Ayam Masak Lemon 

Bahan² A
4 keping dada ayam _ belah bahagian yang tebal tapi jangan putus
1 tbsp sos lada hitam Life
1 tbsp sos plum Loon Kee
1/2 tbsp gula
1 biji kuning telur
1/2 biji parutan kulit lemon
2 tbsp tepung kastard
1 1/2 tbsp tepung ubi kayu
1/2 tsp minyak bijan
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam

Bahan² B ( Dicampurkan ) Boleh Digandakan adunan ini
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 tsp biji bijan

Bahan² C ( Untuk Sosnya )
6 ulas bawang putih _ dicincang
4 ulas bawang merah _ dicincang
1 inci halia _ dicincang
4 - 4 1/2 tbsp jus lemon _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing²
3 - 3 1/2 tbsp sos plum Loon Kee _ mengikut citarasa masing². Jika suka boleh bubuh 4 tbsp
2 tbsp sos tiram Maggi
1 1/2 cawan air
Gula
Garam secukup rasa

Bahan² Lain
Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk pemekat
1/2 biji lemon _ dihiris nipis
Minyak

Cara-cara memasak:
1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap selama 30 minit - 1 jam.
2. Kemudian saluti ayam dengan bahan-bahan B dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Sementara itu bolehlah sediakan sosnya.. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
4. Masukkan bahan-bahan sos selebihnya dan biarkan hingga ianya mendidih.
5. Tambahkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam secukup rasa.
6. Didihkan seketika dan bolehlah ditutupkan api.
7. Tuangkan di atas ayam goreng tadi yang telah dipotong dan disusun di atas pinggan bersama hirisan lemon.

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets