Rojak Petis Sayur & Buahan bersama Yu Teow(Char Kway), Juadah sampingan untuk berbuka.
Bahan2nya
1 mangkuk Sengkuang - dihiris2
1 mangkuk Nenas Madu - dihiris2
1 mangkuk Timun - dihiris2
1 biji buah epal hijau - dihiris2
1 mangkuk kacang goreng yang ditumbuk halus
2 keping Yu Teow(Char Kway) di potong kasar2
Gula secukup rasa
2 sudu besar gula merah halus
1 sudu besar cili kisar
3 biji jus limau kasturi
3 sudu besar petis
1/2 cawan air suam
Cara2nya
Di sebuah mangkuk yang besar / atau basin kecil, letakan 3 sudu petis, cili kisar, perahan jus limau kasturi, air suam dan gula, gaulkan rata2. Letakan gula merah dan gula biasa secukup rasa. Rasa sos nya. Kemudian letakan hirisan, sayur sengkuang, timun, epal hijau, Yu Teow dan nenas. Gaulkan kesemua bersama sos petis nya. Letakan kacang goreng secukup untuk rojak anda. Sajikan bersama juadah lain atau ratah2 saja. Boleh letak buah jambu merah dan bunga kantan kalau ada.
Bahan2nya
1 mangkuk Sengkuang - dihiris2
1 mangkuk Nenas Madu - dihiris2
1 mangkuk Timun - dihiris2
1 biji buah epal hijau - dihiris2
1 mangkuk kacang goreng yang ditumbuk halus
2 keping Yu Teow(Char Kway) di potong kasar2
Gula secukup rasa
2 sudu besar gula merah halus
1 sudu besar cili kisar
3 biji jus limau kasturi
3 sudu besar petis
1/2 cawan air suam
Cara2nya
Di sebuah mangkuk yang besar / atau basin kecil, letakan 3 sudu petis, cili kisar, perahan jus limau kasturi, air suam dan gula, gaulkan rata2. Letakan gula merah dan gula biasa secukup rasa. Rasa sos nya. Kemudian letakan hirisan, sayur sengkuang, timun, epal hijau, Yu Teow dan nenas. Gaulkan kesemua bersama sos petis nya. Letakan kacang goreng secukup untuk rojak anda. Sajikan bersama juadah lain atau ratah2 saja. Boleh letak buah jambu merah dan bunga kantan kalau ada.
(Resepi asal dari Chef Joha Hassan....)
No comments:
Post a Comment