Saturday, July 25, 2015

Kek Lapis Keju



Kek Lapis Keju

Bahan-bahan :

20 keping biskut marie ikut perisa apa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
1 cawan susu segar
250g cream cheese
100g whipping cream non-dairy
3 sudu besar gula castor
1 sudu besar gelatin halal
50 ml air panas

Cara Membuatnya:

 Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping creamhingga kental. Campurkan kedua-duanya dan gaulkan bersama dengan spatula.

 Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.

 Sediakan bekas/loyang dengan dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.

 Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejap jgn sampai lembik.

 Lapiskan satu persatu dengan adunan cream cheese tadi sehingga habis.

 Bekukan dalam 1-2 jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah makan.



No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets