Saturday, November 2, 2013

Snow Cheese Cake



Snow Cheese Cake

Bahan: 
(Guna loyang bulat 8 in)
6 biji telur ayam (ambil kuning saja)
100g gula halus
100g tepung gandum (blue key/super fine)
60g tepung jagung
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)

Untuk krim:
1 kotak cream cheese philadelphia/takura (250 gm)
1/2 tin susu pekat manis

Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara:
Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah disapu dengan sedikit butter.
Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150'C.


Resepi asal :

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202507043222232&set=gm.610975698959257&type=1&theater

No comments:

Post a Comment

Blogger Widgets