Kek Lapis Evergreen
Bahannya:
10bj telur gred A
450g mentega
200g tep hong kong
150g gula halus
100g serbuk horlick
340g susu manis
1 botol besar pandan paste
1 sudu besar ovallete
1 tin kecil serikaya
100g santan paket
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya:
1) Pukul telur,gula n ovalette hingga kembang.ketepikan.
2) Dalam bekas yg berasingan pkl mentega bersama susu manis hingga putih berkrim.kemudian masukkan serbuk santan & putar lagi hingga sebati.
3) Satukan adunan telur dan mentega tadi.sebatikan.
4) Setelah itu masukkan serikaya,pes pandan n horlick.kacau hingga betul2 sebati.
5) Akhir sekali masukkan tep hong kong n esen vanilla.kacau hingga betul2 sebati.
6) Sediakan acuan 8x8 yg telah di sapu dengan mentega tadi di sekeliling.tuang 1 senduk adunan dan ratakan.
7)Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan dgn menggunakan api atas n bawah.(jika suka tekan dgn acuan zig zag)
Untuk lapisan ke-2 dan seterusnya menggunakan api atas saja sehingga keperangan.
Ulangi proses hingga habis.
Bahannya:
10bj telur gred A
450g mentega
200g tep hong kong
150g gula halus
100g serbuk horlick
340g susu manis
1 botol besar pandan paste
1 sudu besar ovallete
1 tin kecil serikaya
100g santan paket
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya:
1) Pukul telur,gula n ovalette hingga kembang.ketepikan.
2) Dalam bekas yg berasingan pkl mentega bersama susu manis hingga putih berkrim.kemudian masukkan serbuk santan & putar lagi hingga sebati.
3) Satukan adunan telur dan mentega tadi.sebatikan.
4) Setelah itu masukkan serikaya,pes pandan n horlick.kacau hingga betul2 sebati.
5) Akhir sekali masukkan tep hong kong n esen vanilla.kacau hingga betul2 sebati.
6) Sediakan acuan 8x8 yg telah di sapu dengan mentega tadi di sekeliling.tuang 1 senduk adunan dan ratakan.
7)Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan dgn menggunakan api atas n bawah.(jika suka tekan dgn acuan zig zag)
Untuk lapisan ke-2 dan seterusnya menggunakan api atas saja sehingga keperangan.
Ulangi proses hingga habis.
No comments:
Post a Comment