Bahan-Bahan:
8 biji bawang merah yang dikisar halus
3 biji bawang putih yang dikisar halus
1 peket serbuk kari daging (apa-apa jenama pun boleh)
2 sudu besar cili giling
1 bungkus mi kuning yang dicelur
Tauge juga dicelur
Sawi juga dicelur
Daun kobis dipotong-potong
Daun kesum juga dipotong-potong
1 batang bunga kantan yang dihiris kasar
Cili api
Bawang goreng
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
2 keping tauhu yang dipotong kecil
300 gram udang (mula-mula dibuang kulit, kulit udang dicuci sekali, dikisar halus dan ditapis airnya)
200 gram isi kerang atau sotong
300 gram daging
1 keping kek ikan (fishcake) yang dipotong
4 biji bebola ikan (fishball) yang dibelah empat
4 biji telur yang direbus
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air
Cara membuatnya:
1. Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
3. Setelah kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang tadi bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa.
4. Biar sehingga daging empuk.
5. Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, bunga kantan, daun kesum, daun kobis, kek ikan, bebola ikan dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak.
6. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment