Saturday, July 25, 2015

Mee Rebus



RESEPI MEE REBUS

Bahan-bahan:
1 paket mee kuning - celur
Bahan sayuran:
50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua
Bahan-bahan kuah:
Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar
3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agaklah
Cara memasak:
Tumiskan bawang merah, bawang putih,lengkuas,serai,cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya.masukkan garam,gula,aji,sos tomato.
Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.

Pajeri Nenas



RESEPI PAJERI NANAS

Bahan-bahannya :
● Sebiji nanas sederhana besar
● 5 biji bawang merah*
● 2 biji bawang putih*
● 1" halia*} dimayang
● segenggam udang kering direndam sekejap dgn air panas dan toskan
● 1 sk halba+biji sawi
● 3 cm kulit kayu manis
● 5 sb rempah kari Baba`s(digaul dgn sedikit air)
● 3 cwn santan pekat (dr sebiji kelapa)
● 2 sb gula pasir
● 3 sb kerisik
● garam secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Buang kulit nanas dan potong kecil kemudian dicelur sekejap.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kulit kayu manis, halba, udang kering, kacau sehingga naik aromanya.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan santan, kacau rata dan masukkan nanas diikuti kerisik, kacau supaya rempahnya tak melekat pada kuali.
5. Masukkan gula dan sedikit garam, masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.

Sedia untuk dihidangkan


Cornflakes Coklat


Bahan-bahan: 

Coklat masakan 
Mentega or Planta
Cornflakes
Manik berwarna warni sebagai hiasan
Paper cup

Cara Membuatnya:

Susun papercup dalam dulang .
Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
Bila dah cair,tutup api dan angkat letakkan di tempat lain.
Masukkan cornflakes dalam mangkuk ke apa key g senang korunk nak gaul nanti.
Masukkan coklat, gaul rata.
Masukkan cornflakes yang telah digaul tadi ke dalam paper cup.
Tabur manik berwarna warni sebagai hiasan.
Sejukkan dalam peti sejuk.
Siap untuk disusun dalam balang.

Kek Lapis Keju



Kek Lapis Keju

Bahan-bahan :

20 keping biskut marie ikut perisa apa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
1 cawan susu segar
250g cream cheese
100g whipping cream non-dairy
3 sudu besar gula castor
1 sudu besar gelatin halal
50 ml air panas

Cara Membuatnya:

 Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping creamhingga kental. Campurkan kedua-duanya dan gaulkan bersama dengan spatula.

 Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.

 Sediakan bekas/loyang dengan dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.

 Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejap jgn sampai lembik.

 Lapiskan satu persatu dengan adunan cream cheese tadi sehingga habis.

 Bekukan dalam 1-2 jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah makan.



Blogger Widgets