Thursday, August 30, 2012

KEK KUKUS ASAM MANIS



Bahan-bahan (loyang bulat 9 inci)
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 1 1/2 cwn gula halus
  • 1 sudu besar ovallette
  • 2 cwn tepung biskut
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 gm minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna kuning dan hijau
  • asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara Membuat:-
  1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
  2. Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung dan digaul sebati.
  3. Masukkan tepung biskut dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
  4. Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  5. Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
  6. Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  7. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.



KEK LUMUT

RESEPI KEK LUMUT



bahan-bahan :

loyang 8" x 8"

  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • Pewarna dan perisa pandan star brand secukupnya 
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :


  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering) 
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 

 

 

Tuesday, August 21, 2012

BISKUT RAYA


 MAZOLA BISCUIT

Ingredients :

4 cups flour
2 cups castor sugar
3 cups groundnuts
1 egg yolk
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla essence
enough Mazola oil ~ I used sunflower cooking oil
egg yolk ~ for glazing

Method :

1. Fry groundnuts with a bit of oil. Then grind to medium fine.
2. Mix well flour, sugar, groundnuts powder, baking powder, egg yolk and vanilla essence.
3. Pour in oil, bit by bit and knead till soft dough is formed.
4. Roll into small dough the size of a marble. Flatten slightly and arrange on the baking tray.
5. Brush with egg yolk.
6. Bake in a preheated oven at 160 C for 15 minutes or till done.
 
CASABLANCA DELIGHT COOKIES


BAHAN A:
260 gram mentega
40 gram shortening
140 gram gula castor

BAHAN B:
60 gram nestum - diramas
60 gram oat - panggang dan kisar
60 gram serbuk badam
40 gram bijan hitam

BAHAN C:
50 gram tepung jagung
20 gram tepung beras
300 gram tepung gandum

HIASAN:
ceri merah
ceri hijau
kuning telur


1. Pukul bahan A hingga sebati dan masukkan bahan B. Uli adunan.
2. Masukkan bahan C dan uli lagi hingga rata.
3. Terap adunan dengan acuan yang disukai.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri.
5. Bakar pada suhu 130c selama 30 minit atau hingga kekuningan.










Saturday, August 11, 2012


اللهم استرنا فوق الأرض، و استرنا تحت الأرض، و استرنا يوم العرض عليك 
O Allah, conceal our faults when we're on this earth; conceal our faults when we're buried under the ground; and conceal our faults when we're brought in front of You to be judged!

Beautiful Pictures...

Saturday, August 4, 2012

Lagu Raya

Lagu Raya

Lagu Untuk Hiburan....

Biskut Raya


BISKUT ALMOND LONDON

Bahan-Bahan

  • 1 ketul butter
  • 1/2 cawan gula pasir halus@gula castor
  • 1 biji kuning telur
  • Tepung gandum secukupnya
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • Badam biji – bakar hingga rangup
  • Badan hancur – panggang sebentar
  • Coklat masakan
  • Lemak sayur
  • Paper cup
Cara Membuat

  1. Kacau butter bersama gula hingga sebati
  2. Masuk kuning telur- kacau
  3. Masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
  4. Tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
  5. Ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan buat hingga habis bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.
  6. Masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening) setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup seperti gambar di atas, angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup..tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.
  7. Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat
Siap. Selamat mencuba.







TART NENAS

BAHAN-BAHANNYA :-)
230 gram mentega
400 gram tepung gandum
40 gram tepung kastard
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
  2. Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
  3. Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.
  4. Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara...








Blogger Widgets